> Liga Leven & Gezondheid > Stop met roken > Cursus > Deelnemers getuigen

Getuigenissen

Frans (62 jaar) uit Hoboken rookte al sinds hij zeven was. "In de oorlogsjaren vonden wij het als vanzelfsprekend dat er gerookt werd. De schadelijke gevolgen waren totaal ongekend en iedereen vond het normaal om te roken. Méér dan 50 jaar lang heb ik gerookt, gemiddeld 1 pakje per dag. Mijn vrouw was van de ene dag op de andere dag uit zichzelf gestopt. Meermaals heb ik het ook zo geprobeerd, maar het lukte maar niet. Totdat mijn zus de ontwenningscursus van de Liga Leven & Gezondheid gevolgd had en met succes gestopt was. Op haar aanraden heb ik me dan ook maar ingeschreven. Aanvankelijk was ik zeer sceptisch, omdat ik vooral niet in mezelf geloofde. Maar wonder boven wonder, achteraf bekeken heeft het gewerkt. Het waren vooral de praktische tips die we van de animatoren elke dag meekregen die mij over de moeilijke momenten hebben over geholpen. Nu, na meer dan 3 jaar gestopt te zijn, voel ik me alsof ik nog nooit gerookt heb. Als er iemand op 10 meter van mij een sigaret opsteekt, dan ruik ik het onmiddellijk. En je mag er van op aan, nu ervaar ik het echt: 'roken stinkt'."

Emma (40 jaar) uit Edegem rookte gedurende 16 jaar een pakje per dag. " Toen ik 20 was waren er héél wat mensen om me heen die rookten. Waarom dan gewoon niet mee doen met de vrienden, dacht ik toen bij mezelf. En zo ben je vertrokken. Op een bepaald moment begin je wel te merken dat het dwangmatig wordt. Als er geen sigaretten in huis zijn moet je 's avonds laat nog de deur uit om er te gaan kopen. Je rookt ook dikwijls zonder er nog echt smaak van te hebben. Je weet ook dat het erg ongezond is en uiteindelijk wil je ermee stoppen. Ik heb geprobeerd om te gaan minderen, maar dat lukte niet echt. Hooguit rook je een aantal dagen enkele sigaretten minder. Dan heb ik ook groepshypnose geprobeerd. Zodra ik echter niet meer in contact was met de deelnemers, was ook de motivatie weg. Dan hebben mijn man en ik, op aanraden van een vriend, ons ingeschreven voor een ontwenningscursus van de Liga Leven & Gezondheid. Vooral het doorbreken van de dagelijkse routine en de "dag per dag aanpak" hebben mij flink geholpen. Ook het feit dat ik deze cursus samen met mijn man kon doen, is een grote hulp geweest. Na 3,5 jaar herinner ik mij vooral dat de psychologische begeleiding een grote troef was van deze cursus. Er wordt sterk gewerkt aan de motivatie om blijvend te stoppen met roken. Zeker een aanrader om op deze manier te stoppen met roken."

Martine (52 jaar) uit Edegem is beginnen roken toen ze voor verpleegster studeerde. "Iedereen rookte toen op school. In die tijd waren we ons nog niet bewust over de gevaren van het roken. Wanneer ik zwanger werd, besloot ik toch maar te stoppen. Twintig jaar lang heb ik niet gerookt. Toen ik echter met een echtscheiding geconfronteerd werd, ben ik door sterke emoties opnieuw beginnen roken. Vijf jaar lang rookte ik méér dan 50 sigaretten per dag. Via het 5 Dagen Plan van de liga Leven & Gezondheid ben ik uiteindelijk opnieuw gestopt met roken. Door deze cursus merkte ik dat ophouden met deze verslaving niet alleen voor mezelf moeilijk bleek te zijn, maar dat alle soorten mensen ermee worstelden van de bakker tot de computertechnicus. Ik herinner me zelfs dat er ook een dokter de cursus volgde. Dit heeft me toch extra moed gegeven om door te zetten. Ook de belangloze inzet en de betrokkenheid van de 2 animatoren die de cursus gaven, heeft me erg aangesproken."

Harry (45 jaar) uit Rijkevorsel rookte al sinds zijn studententijd 2 à 3 pakjes per dag. "Alles heb Ik geprobeerd om individueel te stoppen met roken: accupunctuur, kruiden, de nicotinepleister,... noem het maar. Niets heeft me blijvend van het roken afgeholpen. Mijn vrouw wees me op een krantenbericht over een cursus stoppen met roken van de Liga Leven & Gezondheid. 'Waarom probeer je dit toch ook eens niet, misschien helpt dat wel', zei ze me. Ondertussen zijn we 4 jaar verder en ik ben nog steeds gestopt. Dat ik het niet alleen hoefde te doen, maar dat er samen aan gewerkt werd om met roken op te houden, heeft me nog het meest geholpen. Dat je in die eerste week, de meest moeilijke periode bij het stoppen, elke avond bij elkaar komt geeft je een extra motivatie om door te zetten. Elke avond keek je ernaar uit om te kunnen zeggen dat je niet gerookt had. Het was iedere keer een overwinning op je verslaving. De cursus werd trouwens zéér aangenaam gebracht en de eenvoudige praktische tips die door de animatoren gegeven werden, helpen ook werkelijk om niet te roken. Voor mij is het werkelijk de meest eenvoudige en efficiëntste manier geweest om met roken te stoppen."

Uit respect voor hun privacy werden de namen van de getuigen gewijzigd.